Hello world!
Kurban Hakkında Sık Sorulan Sorular
Temmuz 11, 2019
Afrika su kuyusu

Yetimleri Sevindirme ve Uluslararası İnsani Yardım Derneği (SEVDER) olarak gittiğimiz Afrika’da bulunan Çad ve Kamerun’da su kuyuları açılışı yapıyoruz.

Açtığımız su kuyularının yer tespitini, temel kazımını ve açılışını kendimiz yapıyoruz.

Su kuyuları için tespit yapmaya gittiğimiz köylerde yetişkinler bizi neşe ile karşılarken çocukların büyük çoğunluğu hatta ilk başta hepsi bizden korkup kaçtılar.

Belkide hayatlarında ilk defa beyaz insan gördüklerinden olsa gerek.

Tabi kısa sürede kendimizi sevdirip gönüllerini fethettikten sonra su kuyumuzun temelini atmaya geçtik.

Susuzluktan kavrulan dudaklar hayırseverlerin vesilesi ile suya kavuştu.

SUSUZ BİR HAYATI DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ?

Sabah kalkıp yüzünüzü yıkamak için lavaboya gittiğinizde çeşmeden su akmadığını görünce ne düşünürsünüz?

Peki ihtiyacınızı gidermeniz gerektiğinde ne yapardınız?

Su hayatımızın en büyük parçası ama sürekli elimizin altında olduğu için gerçek kıymetini anlamıyoruz.

Ama Afrika gibi ülkelerde suyun kıymeti o kadar iyi biliniyor ki açılan su kuyularından bile direk ellerini yüzlerini yıkamayıp doldurdukları ibriklerle işlerini hallediyorlar.

Çünkü bir ibrikten birkaç kişi faydalanabilirken sürekli basılan tulumbadan akan suyun haddi hesabı olmuyor.

Susuzluktan kuruyan dudaklar o kadar mağdur bırakılmış ki bazı bölgelerde su için insanlar katır üstünde 10 saat yol gidip gelmek zorunda kalabiliyorlar.

Tabi getirdikleri sularda hijyen açısında hiçte sağlıklı değil ama hayatta kalabilmek adına içiyorlar.

Sağlıksız su belki onları geçici süre hayatta tutuyorlar ama birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.

Su kuyusu açtırdığınız da aslında ne yapmış oluyorsunuz?

1- Çeşitli nedenlerden dolayı dünya nüfusunun 10’da 1’1, yani yaklaşık 700 milyon insan temiz içme suyuna ulaşamıyor. Bir su kuyusu açtırarak en az 300 ila 500 kişiyi bu sıkıntıdan kurtarmış oluyorsunuz.

2- Dünyada 2 milyardan fazla insanın içtiği suyun hijyen kurallarına uymadığı ve bundan kaynaklı sağlık sorunları yaşadığını düşündüğümüzde belkide yüzlerce insana sağlıklı bir yaşam vesilesi oluyorsunuz. Kolera, ishal ve tifo başta olmak üzere bölgede ölümcül olabilecek hastalıklara karşı ciddi bir destek vermiş oluyorsunuz.

3- Susuzluktan dolayı yılda ortalama 2 milyon insan ölüyor. Bu sayının düşmesinde yardımcı olmuş oluyorsunuz.

4- Susuzlukla mücadele eden insanların umutsuzluğa düşmemesi için sevinç kaynağı oluyorsunuz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/sevderorg/public_html/wp-includes/functions.php on line 4344